Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2009 10:54 - 1 година комитет "Крум Страшний" - Шумен
Автор: muza Категория: Забавление   
Прочетен: 14030 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2009 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Родолюбив комитет „Крум Страшний” – Шумен възражда българските традиции

 

Милена АНДРЕЕВА

 

       За едина млада патриотична формация, отбелязала наскоро една година от своето съществуване, вече се говори в страната. Основна цел на нейната дейност е възраждането на най- важните традиции на  Шумен - неговата култура и идеи от  революционното минало. Малко популярно е, че в далечната 1874 година Председателят на шуменския революционен комитет  Панайот Волов дава име на комитета си  „Крум”. Знае се, че Волов е избран от БРЦК през юни 1874 г. да бъде заместник на Левски и продължител на неговата мисия .С  конспиративна цел нашите комитети биват назовани с имена на видни българи, а на Шуменския, младия апостол дава името „Крум”. То е избрано и по най –хитовата възрожденска театрална постановка, която вълнувала всички българи в онова време – „Възцаряването на Крума Страшний”. В образа на владетеля- законотворец успешно се въплатявал и самият Панайот Волов.
image

Именно затова и мястото на учредяване на родолюбивия клуб за исторически възстановки беше домът на шуменския революционер, днес къща-музей .

image

Пак не случайно беше избрана и датата на учредяване- 3 март 2008 г. Оттогава до днес комитетът внесе нов дух не само родния град на героя от Априлското въстание, но и в много кътчета на красива България. 
image

А съдбата отреди първото кръщение на комитета да бъде похода - „По стъпките на Волов” и участието на войводите в традиционните историческите възстановки и тържества  в град Клисура, гр. Стрелча, с. Баня, в гр. Панагюрище и на м. Оборище от 30 април до 2 май 2008 г. 
image
image

image

image

image

Последва включването им  в Ботевите празници във Враца и на връх Околчица на 2 юни. 

Родолюбците направиха и грандиозен спектакъл „Освобождението на Шумен” на 18 юли 2008 г., включвайки се като персонажи на граждани и интелектуалци от възрожденско време, на  български опълченци и на руските освободители на града  начело с  генерал Сергий Димитриевич Белокопитов. 
image
Скоро след това те „освободиха” и близки села като Панайот Волов и Белокопитово, град Разград и други селища в региона и Североизтока. 
image
С най-голям ентусиазъм правиха битки, пресъздавайки героични моменти от средновековната ни история - „Битката на хан Крум с император Никифор” край Преслав, 
image

image

image
и „Въстанието на Ивайло”- в средновековния Овеч - днес гр. Провадия. 

image

Отбелязаха важни годишнини от историческия ни  календар - 123 г.от Съединението - image

 и 100 години от обявяването на Независимостта на България. image

А за празника на народните будители създадоха един съдържателен творчески продукт, който се радва на голяма популярност- „Старото школо” – спектакъл, пресъздаващ  „Първото всеобщо годишно училищно испитание проведено в Шюумен,11 юлий  1846 година” от учителя Стефан Изворски, което се явява и първото в страната. 
Приоритет в дейността на комитета е работата с подрастващото поколение, и помогне на младите хора да се формират като личности с отношение към българската култура, традиции , ценности и национална гордост.
image 

image
Мащабен проект комитетът е подготвил и за празниците през май 2009 г., посветени на Глобалния символ на България – Мадарския конник и 30 – та годишнина от влючването му в листата на ЮНЕСКО. Това е спектакълът – жива картина „ Заветът на предците”.
Подобаващо, точно на 3 март тази година родолюбив комитет „Крум Страшний” отбеляза своя първи рожден ден, включвайки се в различни прояви, една от които е откриването на дългоочаквания първи паметник на шуменските опълченци в двора на 180 годишната църква „Свето Вознесение Господне”.
image

image

 АРХИВ - ОТ В.ТОП НОВИНИ - ШУМЕН

 

Крум Страшнии възкръсна в млади шуменци 2008-04-18 19:42:34
Снимки: 1 2 3 4
В навечерието на 132-годишнината от Априлското въстание учениците от II ОУ "Д-р Петър Берон" - Шумен и патриотите от комитет "Крум Страшний" представиха възстановка на историческа картина от Априлската епопея в училището автор: Евгения МИТЕВА С много ентусиазъм и гордост участниците представиха събранието на революционния комитет в къщата на Панайот Волов, идването на писмото на Бенковски в Шумен, както и Освобождението на Шумен от османско иго на 18 юли. При пресъздаването на историческите събития, участниците в атрактивното зрелище са използвали автентични дрехи и оръжие от времето на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война 1877-1878 година.
Целта на организаторите от Родолюбивия комитет "Крум Страшний" е да представят историята на България по съвършено нов и нетрадиционен начин, чрез ангажирането на учениците като непосредствени участници в отминалите събития. По този начин най-малките се възпитават в дух на патриотизъм, любов към България и ценностите, които са завещали дедите ни.
"Създадохме патриотичен клуб за ученици - "Крумовци"  в едно от най-авторитетните училища в Шумен - II ОУ "Д-р Петър Берон", защото в това училище се обучават близо 87 години педагогически кадри и има традиции в образованието. Затова започнахме оттук да създаваме младежки клубове на патриотична основа. Младежите положиха тържествена клетва пред камата и револвера. Инициативата ни се осъществи с подкрепата на Регионалния исторически музей в Шумен", информираха организаторите на мащабната училищна изява.
Христо Драгозов от Родолюбивия комитет "Крум Страшний", до-пълни : "Това е родолюбива организация, чиято основна цел е възпитание на младото поколение в дух на българщина. Искаме на базата на историческите събития да покажем какви са били тогавашните българи. Народът ни е богат на празници, които минават само с едно прочитане, а чрез пресъздаване на живи картини, на исторически възстановки ние вкарваме децата в самата епоха, възпитаваме у тях чувство на родолюбие." Да се докоснат до историята в двора на училището дойдоха уредничката на къща-музей "Панайот Волов", Дарин Дончев от шуменската камара на занаятчиите, много родители и граждани.
Явор Якимов - учител по история: (снимка 2) - Идеята за една такава жива картина амбицира учениците. Те сами изявиха желание да бъдат участници в пресъздаването на историческите събития, осъзнаха, че ще станат част от историята и част от пресъздаването на Априлското въстание. Григор Желев -
8 "в" клас: (снимка 3)
- Надявам се да има още такива възстановки. Чувствам се като един от героите в тях. За мен беше интересно. Мариан Маринов -
8 "а" клас: (снимка 4)
- Българите, които са се били за свободата на България, са дали всичко от себе си за българската история. Много ми хареса и искам да продължа да участвам в подобни мероприятия.  Клетва на младите крумовци Ние, младите крумовци, се кълнем
На дедите наши делото да продължим,
Техний труд почтен да не ни плаши.
Всичко ние на този труд дължим
Традициите български да възродим.
Заклехме се пред Бога и Отечеството!
АМИН
 Защо ще гласувам за Мадарския конник? 2008-05-20 18:34:17 Димитър Стойков Стойков - уредник в Регионалния исторически музей:   "Българщината е започнала оттук с Първото българско царство. Ще бъдем благодарни на всички граждани, които подкрепят нашата инициатива да гласуват за Мадарския конник като символ на България. Трябва да се знае откъде е тръгнала българщината, да се съхрани за поколенията. Да сме горди, че сме шуменци и че живеем в този край. Подкрепям инициа-тивата на комитет "Крум Страшний", който помага да се облекат децата в униформи, за да се съхранят българските традиции." Честваме 130 години от Освобождението на Шумен 2008-07-15 19:10:01 За празника вадят от трезор оригиналната икона на "Св. Св. Кирил и Методий", подарена от ген. Сергей Белокопитов автор: Недка Проданова С тържествен молебен за здраве и благоденствие ще започнат празниците, посветени на 130-та годишнина от Освобождението на Шумен. На 18 юли от 9,30 часа ще започне църковният ритуал в храм "Свето Възнесение Господне", където шуменци ще могат да се поклонят пред оригиналната икона на Светите братя Кирил и Методий, подарена от ген. Белокопитов на свещеник от града. Иконата, която е изключително ценна се съхранява в банков трезор, но на празника ще бъде в църквата от 9,30 до 16,30 часа. В рамките на тържествата ще бъде подредена изложба на открито "Полъх от стария Шумен", в която са включени експонати от фондовете на Регионалния исторически музей, къща-музей "Добри Войников" и къща-музей "Панайот Волов".
Градският духов оркестър, с диригент Михаил Биков и групи за стари градски песни ще радват с изпълненията си жителите и гостите на Шумен. В 17,00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя, а кметът на Шумен Красимир Костов ще поднесе празнично слово.
Своеобразна кулминация на тържествените чествания ще бъде възстановката "Освобождението на Шумен", в която исторически картини от паметния ден ще пресъздадат на пл. "Освобождение" членове на клуб "Традиция", воеводите от комитет "Крум Страшний" и други клубове от страната. Над 100 участници са ангажирани в атрактивната проява, която ще започне в 18,00 часа. В програмата на тържествата са предвидени концерт, тържествено запалване на художественото осветление на Военния клуб и празнична заря.
 

 
Шуменци станаха свидетели на Освобождението 2008-07-18 18:20:33
Снимки: 1 2
Историческа "жива картина" от паметните юлски дни на 1878 г. пресъздадоха членове на клуб "Традиция" и комитет "Крум Страшний" автор: Недка Проданова Историческа възстановка в центъра на Шумен представи хрониката на паметните събития от 18 юли 1878 г., когато след сключеното в Одрин примирие военните действия са прекратени и дивизията на ген. Сергей Белокопитов влиза в града. Посрещането на руските войски е паметно събитие за шуменци, които се стичат на тържествен молебен в църквата "Свето Възнесение", където ген. Белокопитов подарява на свещеника иконата "Св. Св. Кирил и Методий" - символ на свободата и дълбоката връзка между двата народа.
С огромен интерес стотици граждани наблюдаваха пресъздаването на историческата сцена, в която взеха участие членовете на регионалните клубове на Национално дружество "Традиция" от Шумен, Велико Търново, София и Русе и храбрите воеводи от комитет "Крум Страшний". Пресъздавайки духа на епохата, 80 души, облечени в униформи от Руско-турската война, пренесоха присъстващите назад във времето, към знаменателния 19 юли 1878 г., когато комендантът на шуменския гарнизон Фазлъ паша предава властта и ключа на града в ръцете на ген. Пьотр Вановски, комисар по завземане на териториите в руската армия. Специално за атрактивната "жива картина" са изработени 20 униформи на елитния Лейбгвардейски гренадирски полк и оригинални костюми на турския аскер, които заедно със знамената и топовния изстрел, възвестил Освобождението на Шумен превърнаха възстановката в истинска атракция за многобройните зрители. Събитията, предшествали решителния момент, довел до жадуваната свобода и изтеглянето на турските войски от територията на Шумен наблюдаваха с нестихващ интерес хора от всички възрасти, които проследиха и богатата концертна програма на откритата сцена на площад "Освобождение".
Поздрав към шуменци в празничния ден поднесоха гостите от Подолск - танцов състав "Фантазия" и вокална група "Доминанта", трио "Българските гласове", ансамблите за народни песни и танци "Шумен" и "Звънче", градският духов оркестър, с ръководител Михаил Биков, хорът на запасното войнство "Хан Аспарух" и хор "Диви орхидеи" към НЧ "Тодор Петков". В символичен знак, свързан с 105-та годишнина от създаването на Военния клуб се превърна и запалването на художественото осветление и откриването на часовника над парадния вход на сградата, след което шуменци се радваха на разноцветните фойерверки, озарили небето.
·                                 Начало ·                                 Свят ·                                 България ·                                 Акцент ·                                 Бизнес ·                                 Днес ще почерпят ·                                 За Шумен ·                                 Интервю ·                                 Крими ·                                 Култура ·                                 Любопитно ·                                 Образование ·                                 Общество ·                                 Политика ·                                 Регион ·                                 Селско стопанство ·                                 Спорт ·                                   ·                                 Форум ·                                 Пишете ни      
 
   
 
 

АРХИВ

 

Васко Кръпката и група "Каскадьори" откриха "Бирфест Шумен 2008" 2008-07-20 18:31:55
Снимки: 1 2
Десет дни купон и бира на корем обещават организаторите на мащабното събитие автор: Недка ТУНЕВА Стотици почитатели на кехлибарената течност и хубавата музика се стекоха на биреното шоу, което стартира с историческа възстановка и разноцветна заря. Шуменци, избрали да прекарат петъчната вечер, в компанията на студена бира, мезета и веселба проследиха интересната сцена, свързана с далечната 1848 г., когато унгарските емигранти донасят в града пенливата течност, превърнала се в любимо питие сред занаятчии, търговци и обикновени люде в онова време.
Освен с полъха от Европа, Възраждането е свързано и със стремежите за просвещение и борбите за национално освобождение, в които стотици шуменци вземат дейно участие. Славната епоха, свързана с дейността на Шуменския революционен комитет "Крумовци", създаден от Панайот Волов през 1875 г. пресъздадоха с атрактивна "жива картина" членовете на родолюбив комитет "Крум Страшний". След като станаха свидетели на уникалната историческа възстановка любителите на "Шуменско" наблюдаваха пищните фойерверки, които озаряваха небето в продължение на няколко минути.
Кулминацията на бирения празник настъпи, когато на сцената излязоха известният блусар Васко Кръпката и рок-група "Каскадьори". С първите акорди от сцената насъбралото се множество запя "Да живее рокендрола", а младежи с бира в ръка танцуваха шеметно, под звуците на хармониката, която заедно с джинсите на кръпки е запазена марка на легендарния музикант. Изпълненията на вечния бунтар, който е отявлен любител на бирата взривиха публиката и превърнаха вечерта в шумен купон, изпълнен с музика, много емоции и весело настроение. Много изненади обещават организаторите на "Бирфест Шумен 2008", които имат амбицията празника да се превърне в традиция. 10 дни ще продължи бирената фиеста на отрито, а за доброто настроение на публиката са ангажирани рок групи и фолклорни състави от региона.
Бира на корем, сладки лакомства и вкусни мезета са осигурени за всички купонджии, избрали да прекарат летните вечери на паметник "Създатели на българската държава". "Какво по-хубаво от чаша студена бира и хубава музика?", запита реторично Васко Кръпката, преди откриването на фестивала. След като раздаде автографи на феновете музикантът, известен като най-големия бунтар на републиката и изпълнител на песни - символи на порива за свобода на цели поколения даде специално интервю за вестник "Топ Новини".
Легендарният музикант:   Крум пирува в Стария Преслав 2008-07-27 17:48:10
Снимки: 1 2
Жители и гости на града наблюдаваха с интерес разгрома на ромейските войски в славната битка при Върбишкия проход автор: Недка ТУНЕВА Историческата победа на войските на Крум над лагера на Никифор I Генник привлече интереса на жители и гости на Велики Преслав. Възстановката посветена на 125-та годишнина от обявяването на втората българска столица за град, събра край Южната порта на старините, голям брой зрители, които станаха свидетели на събитията от 26 юли 811 година, оставили траен отпечатък в българската история. Епичното сражение между българи и византийци и разбиването на ромейската войска представиха с "жива картина" група "Сила" от гр. Пловдив, майсторите каскадьори от "Чигот" - гр. Варна, членове на шуменския клуб "Традиция" и родолюбив комитет "Крум Страшний". Атрактивната възстановка привлече участници от Добрич, София и Кържали. Облечени в специални костюми на герои отпреди 1197 години, главните действащи лица успяха атрактивно и в детайли да пресъздадат хронологията на историческите събития. Южната порта на вътрешния град се превърна в арена на бойните действия, при които, ромейската войска, предвождана от жестокия император, навлиза в българските земи и стига до столицата Плиска, опожарява палатите на Крум и избива местното население. Отказвайки да сключи мир, алчният Никифор и неговите войници се отправят към Константинопол, но българските войски отрязват пътя за отстъпление на ромеите, заграждайки теснините на прохода.
Наблюдавайки страховитата битка, при която византийският император е пленен и убит, млади и стари притаиха дъх, следейки бягството на изплашените ромейски войски. Прославил се като победител в славното сражение, храбрият Крум пирува своята велика победа. С бурни аплодисменти публиката посрещна знаменателните думи, "Наздраве дружина, с Никифоровата кратуна", превърнали се в символ на мощта и величието на българите. След края на възстановката мнозина останаха в района на старините, за да разгледат лагера на двете войски, оръжията и костюмите на участниците и се снимаха за спомен с най-колоритните герои от битката при Върбишкия проход, подкопала мита за силата на византийската армия и утвърдила България като водеща сила в югоизточната част на Европа.
В неделния ден много от присъстващите на събитието, отново се стекоха на старините, за да наблюдават турнира по средновековна фехтовка "Мечът на Арес". Дуелите предизвикаха интереса на най-малките, които определяха своите фаворити в битките и напрегнато следяха действията на участниците в атрактивното шоу. Всички зрители останаха изключително доволни от двете мероприятия, организирани от община Велики Преслав и Археологическия музей.
Снимка 1: Участниците във възстановката представиха по много атрактивен начин събитията, отпреди хилядолетие
Снимка 2: Момент от разгрома на византийската войска, който летописецът Теофан описва метафорично: "Цялата християнска красота загина"
  Жива картина за празника на Съединението 2008-09-04 19:33:39 Районът в местността "Дебелата кория" край село Мараш ще бъде декор на "живата картина", посветена на честването на 123-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На мястото, където според много историци княз Александър Батенберг обявява своята подкрепа към святото дело, на 6 септември от 11,00 часа, членовете от родолюбивия комитет "Крум Страшний" ще пресъздадат съдбовните моменти, които съпътстват посещението на княза в Шуменския военен лагер и неговата заповед - запасните войници, участвали в летните маневри на войските от Североизточна България да не разпускат, за да осигурят военната защита на Съединението.
Слово за Съединението ще произнесе на празника о.з полк. Димо Димов, като цялостната организация на тържествата е подготвена от членовете на родолюбив комитет "Крум Страшний", с подкрепата на Община Шумен.
  Пресъздадоха мигове от Съединението край Мараш 2008-09-07 19:15:44 Жители и гости на село Мараш станаха свидетели на вълнуващи мигове от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В събота, когато отбелязахме 123-годишнината от Съединението, членовете на шуменския комитет "Крум Страшний", пресъздадоха чрез жива картина събитията от 1885 г., когато в местността Дъбова кория е взето историческото решение на княз Александър Батенберг да оглави Съединението на "двете Българии", по волята на българския народ.
Князът идва в местността Дъбова кория на 9 август, където е бил Шуменският военен лагер и където са се провели летните маневри на войските от Североизточна България, разказа о.з. полк. Димо Димов. По разпореждане на княза, в лагера пристигат Димитър Куртев и Манол Георгиев, участници в движението за Съединени от Сливенското опълченско дружество, чийто почетен председател е самият Александър Батенберг. Двамата го убеждават, че до месец Съединението ще бъде осъществено, при положение, че той вземе под покровителството си това народно дело. Князът макар и уклончиво заявява, че щом народът от двете Българии искрено желае това, то той дори и да бъде първата жертва на народното дело, ще приеме да го покровителства. За Куртев и Георгиев това е достатъчно основание да изпратят телеграма до Захари Стоянов в Пловдив, която гласи: "Вълна пазарихме повече, отколкото очаквахме. Щом поискате, керваните ще тръгнат. Пригответе място, където да се стовари. Манол".
На 29 август маневрите приключват. Още на следващия ден князът приема в лагерната си палатка майор Сава Муткуров и Димитър Ризов, които докладват, че целият пловдивски гарнизон е включен в заговора за Съединението, което ще бъде осъществено, ако веднага след провъзгласяването му, князът се съгласи да влезе в Източна Румелия начело на своята войска.
При потеглянето си с войските от Дъбовата кория, княз Александър Батенберг обявява, за съгласието си да се съединят Източна Румелия и Княжество България и повежда войските към Пловдив. На 9 септември 1885 г. съпроводен от Втори конен Шуменски полк, княз Александър Батенберг влиза в Пловдив като княз на Северна и Южна България.
Възстановката беше представена пред паметната плоча, напомняща за историческото събитие. Венци и цветя пред нея поставиха кметът на Община Шумен Красимир Костов, председателят на Общинския съвет Даниела Русева и областният управител Тодор Тодоров.
Снимка: Членове на комитет "Крум Страшний" пресъздадоха събитията в местността Дъбова кория, където е взето историческото решение на княз Александър Батенберг да оглави Съединението     В къща-музей “Панайот Волов” провъзгласиха Независимостта 2008-09-19 19:12:17
Снимки: 1 2 3
Ученици от II ОУ "Д-р Петър Берон" станаха свидетели на провъзгласяването на Независимостта автор: Недка Проданова Чрез историческа възстановка на събитията отпреди 100 години, четвъртокласниците от II ОУ "Д-р Петър Берон" станаха свидетели на първата важна стъпка, с която България открито декларира пред Европа желанието си за суверенитет - тържествения акт на обявяване на Независимостта. В къща-музей "Панайот Волов" учениците се докоснаха до духа на българските възрожденци и с интерес проследиха беседата на Милена Андреева от Националния исторически музей, която подробно описа историческите факти и хода на политическите събития, довели до провъзгласяването на Независима България - важен държавен акт, посрещнат с възторг и многохилядни митинги в цялата страна. Милена Андреева припомни, че 22 септември е свят празник и забележителна дата в новата българска история, защото обявяването на Независимостта на българското княжество е вратата, през която България преминава, за да се нареди сред останалите равноправни страни в европейския свят. Явор Якимов, преподавател по история във II ОУ "Д-р Петър Берон" допълни историческия преглед, свързан с паметните мигове отпреди век и посочи, че актът на обявяване на Независимостта е най-големия дипломатически успех на младата българска държава.
Интереса на учениците към историята, организаторите на проявата - родолюбив комитет "Крум Страшний", II ОУ "Д-р Петър Берон" и Регионалния исторически музей, провокираха с жива картина, която върна присъстващите към решителните действия на българския политически елит, довели до бленуваното национално обединение. Пред четвъртокласниците се изправиха самият княз Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов и представители на българското войнство облечени в автентични костюми. С интерес, възпитаниците на елитното шуменско училище, наблюдаваха поверителния разговор между Фердинанд и министър-председателя, при който двамата вземат решение за обявяване на Независимостта на 22 септември 1908 година.
С манифеста към българския народ, прочетен тържествено в средновековната църква "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд провъзгласява Съединена България за Независимо Българско царство. Финалните думи "Заедно с българския народ дълбоко вярвам, че този акт ще намери одобрението на Великите сили и целия прогресивен свят. Да живее свободна България!" учениците, които станаха свиделите на възстановката посрещнаха с аплодисменти, след което най-любопитните наобиколиха участниците в живата историческа картина, задаваха въпроси и разгледаха част от оръжията. След множество снимки за спомен и разпалени коментари за видяното и преживяното, по време на открития урок,  учениците се почерпиха за празника с безалкохолно и вкусна погача.
  Похвално 2008-10-16 18:58:33 Членовете на родолюбивия комитет "Крум Страшний" почистиха градинката и паметника на загиналите за свободата на Отечеството ни през Балканската и Първата световна войни. Комитетът ще продължи и занапред да поддържа паметниците на загиналите във войните за Освобождението  на България и  след него, съобщават оттам. Изложба за Деня на будителите 2008-10-28 19:25:55 Изложба под надслов "Среща с будителите" ще бъде открита на 31 октомври /петък/ от 10 часа в зала 11 на СОУ "Сава Доброплодни". В нея ще бъдат представени материали от фонда на Регионалния исторически музей, Териториален архив - гр. Шумен, Родолюбив комитет "Крум Страшний" и частни колекционери. В експозицията ще бъдат представени учебници, книги, училищна документация, предмети от бита, облекло и оръжие от епохата на Възраждането с живи манекени.   Възрожденско школо и "испитание" ще правят в село Дибич 2008-10-29 19:28:18 Кметството на с. Дибич и родолюбив комитет "Крум Страшний" - Шумен, съвместно с Народно читалище "Развитие" и Основно училище "Никола Вапцаров" - с. Дибич, организират на 30.10.2008 г. от 18 часа честване  Деня на българските народни будители - 1 ноември. Празникът ще започне със шествие от местния православен храм "Света Троица" до читалище "Развитие", където ще се проведе възстановка на тържествен изпит на ученици, така, както е  било по времето на нашето Възраждане. Живата картина, която ще възпроизведат родолюбците от комитета и учениците от пети до седми клас  на учителя по история  Явор Якимов, ще носи духа на първото "Всеобщо испитание на Шуменското взаимоучително славено-българско училище, станало в Шумен на 1846 лето, август 11-ий", направено от забравения днес възрожденец и истински народен будител Стефан поп Николов Изворски.   Родолюбивият комитет „Крум Страшний” ще гостува в Разград 2009-01-25 21:21:30 Шуменските комити ще пресъздават боевете за освобождението на гр. Разград през 1878 г. Поканата за възстановката е на Община Разград. Поводът са предстоящите на 28 януари традиционни тържества на града. Тази година разградчани честват 131 години от освобождението си



Гласувай:
0



1. glarus - ЧУДЕСНО
16.03.2009 11:03
НЕ СПИРАЙТЕ ДА ПИШЕТЕ ЗА ТОВА.
ИНИЦИАТИВАТА НА ТЕЗИ РОДОЛЮБЦИ Е ПОРАЗИТЕЛНА А СРЕЩИТЕ НИ С ТЯХ ПАМЕТНИ.
ПОЗДРАВИ НА ТЕЗИ ДОСТОЙНИ ХОРА КОИТО ПОЧТИ СРЕЩУ НИЩО НОСЯТ В СЪРЦАТА СИ ИМЕТО БЪЛГАРСКО!
ПОЗДРАВИ ШУМЕН! БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
цитирай
2. mirra - още 100 по 100 годишнини да отбележи ...
17.03.2009 09:45
още 100 по 100 годишнини да отбележи родол'бивият комитет:)))))))))))))
цитирай
3. анонимен - Молба
25.05.2009 16:18
Моля да подготвите една страница текст за комитета "Крум Страшний" за включване в "Енциклопедия Шумен".Ивайло Петров
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 478345
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031