Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2009 20:23 - Национален туристически събор "Оттука започва България"-Шумен 2009 г.
Автор: muza Категория: Забавление   
Прочетен: 3191 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.03.2009 09:46


Комитет „Крум Страшний”  участва в националния туристически събор „Оттука започва България” в Шумен

 МИЛЕНА АНДРЕЕВА

На 7 март (събота), по време на традиционния национален туристически събор, Родолюбив комитет „Крум Страшний”  се включи в похода - „Оттука започва България”  с атрактивна програма. Основен организатор на проявата е шуменското туристическо дружество „Мадарски конник”.

Участието на местните родолюбци е вдъхновено от личността и делото на великия държавник и законотворец хан Крум  и от шуменските възрожденски традиции.

Всички  участници в събора бяха посрещнати от свитата на хан Крум Страшний на  Информационния център при Паметник „Създатели на българската държава” , на територията на Природен парк „Шуменско плато”.

Владетелят, в чийто образ ще се превъплъти инж. Христо Драгозов и неговата свита от воини и аристократи, посрещнаха колоните туристи от цялата страна  по стар прабългарски обичай. 

По-късно на  заслон „Детелина”,  туристите и техните гости   отпочинаха и  имаха възможност да видят атрактивна историческа възстановка, подготвена от комитета „Крум Страшний” по оригиналната българска повест на шуменския възрожденец Васил Друмев. По глава пета от литературната творба  „Нещастна фамилия” .Беше  представено „Освобождение” – то на смелите,по глава пета от повестта на   младите шуменски юнаци Стоян и Велко, от времето на кърджалийските кланета в Шуменския край през втората половина на 19 век. Както е известно,от текста на литературното произведение, тези млади герои са били заловени от жестоките еничари-Омар, Емин и Осман / инж. Хр. Драгозов и инж. Дарин Дончев и полк. М. Казаков/ - служители на кръвожадния Джамал бей от Шумен. Старинната история,   развълнува безспорно всички присъстващи както  с разказите за невероятните насилия на турци и кърджалии над  на местните българи в онова време и със щастливото освобождение  на пленниците от хайдушката дружина на войводата Влади и техните родители- Вълко и Рада . 

Съвременните войводи  пресъздадоха и романтиката и героизма на освободителното  движение и съпротива на местното население срущу поробителите. След  атрактивното хайдушко сборище и чеверме, туристите  минаха по пътеките, на героите от Друмевата  „Нещастна фамилия” и  стигнаха до прочутото и днес село Осмар. Там, членове на комитета отново бяха любезни домакини.Инж. Дарин Дончев и Богомил Мирчев, заедно с кмета на селото Тошо Свещаров и братя Вичеви, посрещнаха гостите с прочутите осмарски и традиционни  специалитети, вина и пелини.

Целта на организаторите от ТД „Мадарски конник” и на комитетските дейци от  „Крум Страшний”, е да се покаже на всички, че наистина „Оттука започва България” и Шумен и Шуменско дават на нашата история много начала и традиции.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО:
http://www.album.bg/milenka4/
http://www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=j2ztkgtgtnj&thumb=4
 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=350346
http://www.album.bg/museau/albums/73776/

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Прекрасен материал
06.03.2009 20:40
Браво на родолюбивите българи. Не трябва да се забравя историята,за да не се повтаря! Отлично начинание достойно за похвала !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 479397
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930