Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 21:28 - 1 юни - Ден на децата в Шумен
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 1833 Коментари: 0 Гласове:
0



1 юни в къща-музей „Панайот Волов”

 

Милена АНДРЕЕВА

 

Световният ден на детето – 1 юни ще бъде пъстър , усмихнат и незабравим и за децата на Шумен. Те ще имат възможност да празнуват междунардния празник на много места в града, включително и в шуменските музеи. Специално за тях , на 1 юни, от 10 часа,  в къща – музей „ Панайот Волов” ще бъде представен интересният етнографски урок „Битът на старите шуменци”. В него децата ще могат не само да научат повече за начина на живот на населението от нашия край в миналото, но и да проведат един  истински „експлораториум”. Защото на тяхното внимание ще бъдат предложени множество старинни предмети, по определената тема, които те на практика ще видят, пипнат, и ще експериментират. А които пожелаят, могат и да нарисуват.

Станали вече традиционни, уроците – „ Битът на старите шуменци”, „ Шуменската празнична носия”, „За първи път в музея” и „ В най-старата шуменска къща”, предизвикват все по- голям интерес сред музейните и училищни педагози, тъй като са в помощ на класните и извънкласни урочни дейности на учащите.

Например, те се оказаха  полезни и в една не много популярна педагогическа форма  - интегративният тип урок. Такъв провеждаме всяка година с децата от Помощно училище „ Васил Друмев , с класа на Даринка Димитрова. Тази година той беше много  ползотворен и  в партньорство с ІІ „а” клас , с преподавател Маргарита Тонева, от СОУ „Панайот Волов” – Шумен.
 

В музейна среда, този тип уроци осъществяват в пълнота всички свои цели, методически задачи и интегративни функции, за приобщаване на деца със специални потребности, в една обща дейност с деца от масово градско училище. В такъв урок се разгръщат непринуденото общуване, взаимопомощта и желанието на децата за съвместна работа, игнорирайки максимално разбирането за различността. Затова позитивните резултати са налице и мотивират продължаването на работата по подобни инициативи. „Етнографските уроци „Битът на старите шуменци”  и „Шуменската празнична носия” в къща къща- музей ”П. Волов”, в която участвахме наскоро, включихме и в реализацията на спечеления проект на ПУ „Васил Друмев” - „Работилница за извънкластни учебни форми за интеграция на деца със специални потребности” . Той е свързан и със съхраняването на местните традиции и културно наследство. Тези наши уроци в музея посвещаваме на двете светли годишнини, които отбелязваме през тази година - 170 години от рождението на патрона на училището ни - Васил Друмев и 160 г. от рождението на шуменския апостол Панайот Волов”, сподели ръководителката на децата от помощното училище Даринка Димитрова.
http://www.album.bg/milenka4/albums/134988/

През лятната ваканция специалните занятия могат да бъдат организирани и  представяни по заявка от ръководителите на летните клубове, занимални и групи в града и региона.

От 17 часа на същия ден 1 юни, в музейния комплекс се открива и традиционната изложба, свързана с конкурса за детска рисунка „Българската народна приказка в картина”, който се провежда за трета поредна година и е инициатива на Община Шумен, градското народно читалище „Пробуда 1958” и къща – музей „Панайот Волов”. Творбите на шуменските талантливи деца ще бъдат експонирани и ще могат да се видят през цялата лятна ваканция, а най- даровитите участници ще бъдат оценени от компететно жури, като за постиженията си ще получат и награди.

Друга интересна изложба за лятото в музея, ще бъдат и кино-афишите на детско-юношески филми от фонда на РИМ –Шумен.  



Тагове:   шумен,   ден,   юни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 480016
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930