Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 23:48 - 3 март- 132 г. от Освобождението
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 2201 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.03.2010 23:58


Забележителното дело на големия българолюбец Граф Николай Павлович Игнатиев представя изложба в къща музей „П. Волов”

 

 

Милена АНДРЕЕВА

 

„Моят идеал -свободна България!”   е новата изложба, експонирана в навечерието на Националния празник в къща- музей „Панайот Волов” в града. С нея се отбелязват 132 г. от Освобождението , но тя  може да бъде видяна от шуменци до 20 април, когато отбелязваме и 134 г. от избухването на Априлското въстание.

Както е известно, тези думи, с които е озаглавен фотодокументалният разказ, са  били двигател на живота и делата на големия руски дипломат, държавник виден славянофил и военен граф Николай Павлович Игнатиев. Посветен на неговата личност, той акцентира най-вече на  неговата мисия по защита на българския народ и неговата политическа, църковна и  културна независимост. Повече от  30 снимки и документи разказват за живота и делото на забележителния  руски дипломат и държавник, положил подписа си  на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година.

Това е авторска изложба на  специалиста-русист , педагог и дългогодишен преподавател в  Софийския университет Калина Канева.  Основна тема на изследователската й и публицистична дейност са руско-българските културни и исторически връзки., а сред многобройните и трудове най- много овации са спечелили  излезлите от нея трудове , съответно на руски- : "Рьцарь Балкан. Граф Н. П. Игнатьев" (2006; Москва), ина български -  "Н. П. Игнатиев - графът на българите" (2008; 535 с., 400 илюстрации). Зза тях и  е присъдено  званието "професор" при Европейската хуманитарна академия през 2006 г.

Настоящата пътуваща изложба : "Моят идеал - свободна България" за граф. Н. Игнатие  е  представяна  в България, Русия и Украйна. Тя е  плод  на  научните  дирения  на авторка Калина Канева от  1960 г. до днес.

image

Граф Николай Игнатиев, чието име днес носят десетки  села, улици и учреждения в България, е имал значителна тежест при определянето на руската политика в Азия и на Балканите при управлението на император Александър II. Той е  роден на 29 януари 1832 г. в Санкт Петербург / Русия /, в семейството е на потомствен дворянин близък на императорския двор. Ориентира се отрано към военното поприще. Както е известно, на 26 години графът  става най-младият генерал в руската империя. А дипломатическата му кариера започва на Парижкия конгрес след Кримската война, където участва активно като военен аташе в преговорите за корекциите на руската граница по река Дунав. Посланик е в Константинопол  - Цариград  от 1864 до 1877 г. Оттогава негова основна цел става да освободи от турска власт и да привлече под руско влияние християнските народи, най-вече българите. Неуморната му дейност в тази насока, предимно полуофициална и тайна. Чрез непосредственото си застъпничество пред Високата порта той изиграва голяма роля за успешния край на църковно-националната борба на българския народ. След жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г. той става един от главните инициатори за свикването на Цариградската конференция , на която за първи път Великите сили признават, че има България. Тогава  именно генерал Николай Игнатиев „изстрелва” своя забележителен ултиматум: „Или автономия, или анатомия”, тоест война.  След енергичната му мисия на  преговори с Великите сили и завършването на освободителната за българите  Руско-турската война от 1877 - 1878 г.,  на граф Игнатиев се пада историческата задача да  договаря с турските представители и да подпише Санстефанския мирен договор - за  свободата и възстановяването на българската държавност.

По- късно, през същата година, поради разногласия с руския канцлер княз А. М. Горчаков, графът не взима участие в Берлинския конгрес, което се оказва и пагубно за българските интереси. След като войната, подкрепяна от него, не донася на Русия предимствата, които биха компенсирали направените жертви, видния политик  изпада в немилост и се оттегля от активна служба. От м. юни 1882 г.  и до края на живота си той  не заема официални длъжности. Но по случай 25-та годишнина от Руско-турската освободителна война през 1902 г., с огромна радост и вълнение граф Николай Павлович   посещава така обичаната от него  България.  Включен в официалната руска делегация, той посещава София и други български градове. Тогава,  като  иниицатор и председател на  строителния  комитет по изграждането на архитектурното чудо  църквата  „Рождество Христово” на връх Шипка. граф Игнатиев,  заедно със жена си- Екатерина Игнатиева, по баща княгиня Голицина, от известния род Кутузови,  и сина им Николай Николаевич,  присъстват на  освещаването на храма. Според семейното предание в рода Игнатиеви , по време на тържеството, след  службата , едно момиченце, поднасяйки букет цветя, му казало: «Баба ми нареди, никога да не те забравям, и като стана също баба – същото да го казвам и на внуците си». 
 
http://www.shum.bg/index.php?item=45109

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=490068

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=367483

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=367579



Тагове:   март,   Освобождението,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 478349
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031