Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 11:54 - 19 ноември- Ден на българските сухопътни войски
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 1724 Коментари: 0 Гласове:
2



19 ноември – Ден на сухопътните войски     В Шуменския гарнизон войникът ставал първо човек.   Милена АНДРЕЕВА   Както е известно, 19-ти ноември е голям празник за Шуменския гарнизон. Това е  датата на генералното сражение при Сливница през 1885 г., в което младата българска войска удържа бляскава победа над външния агресор, защити достойно Съединението на България и правото на нашия народ да живее обединен и свободен.
Именно тук изгрява звездата на младата българска войска. В огъня на тази по същество отечествена война за национално обединение окончателно се оформят и нашите Сухопътни войски като отделен вид въоръжени сили. Те изнесоха на плещите си и основната тежест на още четири войни за национално обединение, като покриха бойните си знамена с неувяхваща слава.
Народната памет съхрани завинаги пълководческия гений на българските военачалници и героизма на българския войник при Сливница, Гургулят, Драгоман и Видин, Чаталджа, Люлебургас, Одрин и Булаир, Пирот, Дойран и Тутракан, Крива Паланка, Страцин, Драва и Мур.
Празникът е повод да изразим нашата признателност към хилядите командири и бойци от Сухопътните войски, към всички, които с упорит труд и всеотдайност създадоха и умножиха бойната слава на България.
Това можем да направим дори разгръщайки една необикновена книга и вече антикварна рядкост -  военният учебник „Поучения за войника- гражданин”. Той е отпечатан в гр. Варна през 1926 година и представлява истинска ценност от времето на българската бойна слава. Учебникът се съхранява в къща- музей „Панайот Волов” и е предоставен от дългогодишния дарител Живко Иванов, за който книгата е семейна реликва и той държи тя да се  дигитализира за фонда на музея и да се популяризира.
Учебникът е  благословен лично от Варненский и Преславский митрополит  Симеон, четем в отпечатания  ръкопис в началото на книгата. Това е и неговото послание към младите войни да обичат родината и я въздигнат. Изданието е посветено „На храброто и непобедимо българско войнство” и  eотпечатано с благоволението на Негово Величество Царя на българите Борис ІІІ и Министъра на войната тогава, Иван Вълков.  В предговора на уникалния учебник,  Негово Светейшество митрополит  Симеон благославя  Отечеството, преживяло вече 5 войни и всички  български офицери и войници. С тъга на сърцето, отецът признава, че в това трудно време „ когато партиите у нас са легион , борят се, хулят се,..”, „продават земята на своите предци” на чужденци и противници, точно , българският воин е човекът, който трябва да „ тури преграда на тия пороци” и „да възвиси народната душа”! ”Поучения за войника – гражданин”, представя на своите 741 страници ценни четива за младия български войн по Нравоучение и Вероучение, по Отечествена и военна история и география, общи военни знания и гражданско учение. Над 230 образа показват портретите на най- видни и заслужили наши генерали и офицери, графики и рисунки, онагледили епизоди от българската история и други. На 318 – та страница специално място е отделено на град Шумен и неговия принос във военната история. Там е отпечатана и интересна снимка на „Казармите в Шумен, гдето в продължение на десятки години се възпитаваха и обучаваха войниците от храбрата 4- та Преславска дивизия”. Безкрайно интересно поднесени в учебника са и четивата по анатомия и хигиена на човека и първи медицински познания за войника. А твърде любопитно днес звучи и написаното в раздела :”Противодържавни идеи”. Към учебното пособие е включена още една цветна карта на България и един цветен лист на военните отличия. Но първият урок, който получавал всеки  български войн, постъпващ в казармата и държащ в ръце настолния учебник,  бил : „ Бъди човек”. А при  следващите уроци научавал, че най-важното  са „любовта към семейството” и „Любовта към  Отечеството”, което е „там, гдето се слуша българска реч, гдето хората говорят, пеят, плачат и се молят на български език, гдето живеят със сладката надежда за свобода и обединение на всички български сърдца и мечтаят величието на старите български царе!”
http://vbox7.com/play:a618a707



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 479535
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930