Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2009 17:13 - 133 години Априлско въстание
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 7892 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 31.10.2009 20:14


Шуменци почетоха делото на П. Волов и героите на Априлската епопея
Милена АНДРЕЕВА

През празничните дни, от 1 – ви до 6 май родолюбивите шуменци от комитет „Крум Страшний” се влючиха в националните тържества по повод 133 години от избухването на Априлското въстание. Те бяха участници в традиционните национални чествания в град Клисура, село Баня, град Панагюрище и историческата местност Оборище, където през май 1876 г. нашия съгражданин П. Волов организира първото велико народно събрание. Ежегодно те се организират от Министерството на културата, Общини Карлово и Панагюрище, Кметство Клисура, местните читалища и патриотични клубове. Още на 30 април, Площад “20-ти Април” в гр. Клисура шуменци  участваха в Тържествения митинг-заря , открит от кмета на града инж. Геца Стефанова . Официални гости бяха още кмета на гр. Карлово- Инж. Найден Найденов, народни представители и областни управители, Генерал лейтенант Г. Пехливанов – зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия ,Бригаден генерал Й.Йорданов – директор на дирекция “Операции” към Генералния щаб на Българската армия и др.
image В празничното утро на 1 май ,след  заупокойната панихида за загиналите през 1876 г., живописна Клисура бе събудена от традиционния спектакъл  "Топчето пукна", организиран от местното читалище „20 април” и  Историческия музей . По традиция, актрактивната възстановка в него представя най- героичните епизоди от Априлското въстание. Това е най- масовата и най – популярна в България. Тази година тя отново се проведе с участието на повече от 120 човека от Национален съюз “Единение” и неговите поделения - клубовете от София, Клисура, Карлово, Сопот, Клуба на любителите на историческо оръжие  „Поп Минчо Кънчев" гр. Ст. Загора. и Комитет „Крум Страшний” – Шумен.
Град Клисура се свързва преди всичко с
Априлското въстание от 1876 година, където изиграва водеща роля, а роденият тук революционер Никола Караджов лично донася в града кървавото писмо на Тодор Каблешков, което обявава началото на Априлското въстание.През 1876 г. шуменския революционер и главен апостол на Четвърти революционен окръг е бивал 6 пъти в китното градче. Първият път, Волов идва в качеството си на „нов апостол” и заместник на В.Левски.Това става през октомври, след приключването на своята „Троянска” мисия , а после- като организатор - предводител на ІV Революционен окръг .
В Павурджиевата къща П. Волов възобновява създаденият по рано от Левски революционен комитет и идва лично да организира местните борци за свобода при подготовката на бунта, защото според него, този град е представлява важен стратегически пункт .
image След избухването на въстанието, у шуменецът бързо идва с четата си при въстаналите на клисурци. В местността Зли дол той разполата  щаба на своя военен съвет, като негови първи помощници са местните революционери Петър Павурджиев и Христо Ф.Попов и заедно ръководят неколкодневните ожесточени схватки с башибозуците, до опожаряването на градеца. Принос на главния апостол е и създаването на първа българска артилерия от прочутите клисурски черешови топчета, поведени от командира Иван Танков – Боримечката.
  С изобилен артистизъм участниците във възстановката – храбри български хайдути, четници и войводи стреляха срещу противника, до появата на самия Боримечка с топчето. И тази година на местноста „Шайковица” падна убит турския конник от куршума на Ненчо Калъча - първия български снайперист, въоръжен с иглена пушка "Шаспо". image  Следващото селище от „Пътя на Волов”, за патриотите от Шумен беше село Баня, Панагюрско - родното място на прочутия поп Груйо Бански. Свещеникът,безспорно е една от най-интересните личности от славните дни на бунта и огромен негов паметник краси днес центъра на селцето. По късно членове от шуменския комитет „Крум Страшний” взеха активно участие в тържествата в град Панагюрище, които започнаха с поднасяне на цветя пред Вечния огън на мемориален комплекс "Априлци" , в спектакъла-възстановка "Мъжество и саможертва" и националния митинг-заря на централния градски площад. Те се включиха и в кулминацията на тържествата - поклонението пред делото на апостолите в историческата местност „ Оборище. По традиция на 2 май, там се събират българи от страната и чужбина в знак на почит към  историческото Първо българско велико народно събрание.
Точно тук, в Оборище българите обявяват саможертвата си за национална свобода и прогласяват общата воля за модерна европейска държава, добита с цената на най-скъпото – живота. На 12 километра северозападно от Панагюрище на 13 април 1876 г. се събират делегатите на народа, които са дошли да изразят неговата непоколебима воля за борба, да повторят клетвените слова: Свобода или смърт! Паметникът е дело на скулптора Янко Павлов и е построен 1928 г. от бял врачански камък. В семплата украса има известна символика. Двете светкавици, които излизат от великата дата, символизират удара на борците-интелектуалци и на въоръжения народ, които светкавици разбиват петте халки на петвековните вериги. надписите и списъкът на участниците в събранието на "Оборище" били подготвени от видния историк на Априлското въстание Д. Страшимиров.
  „Великото Народно събрание в Оборище, чиято 133 годишнина осмисляме сега е съдбовно събитие във възрожденския подем на българския народ. По думите на Захари Стоянов пред събралите се тук през април 1876 година се изправя един единствен въпрос – време ли е да въстане българския народ против султанското правителство и дали това въстание е единствената мярка за освобождението на поробена България. Нашите прадеди са си давали ясна сметка, че този върховен въпрос може да получи своето достойно решение чрез широкопредставителен народен форум. Участниците в събранието в Оборище дойдоха тук след като бяха избрани като народни представители следвайки строги и справедливи правила. Овластени за своето дело чрез народния глас депутатите на Оборище доказаха по недвусмислен начин действената сила на народното представителство” каза в словото си Георги Пирински. Сред тишината на вековната букова гора, събралото се мнозинство си припомни паметните слова на Захари Стоянов: "Свалете шапки, свещено място е Оборище!", защото "Моите оборищенски депутати са ангели: най-честните и идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения са тях бяха грозната бесилка и заптийският камшик. Тези депутати са образец за безкористно служене на общото благо”.
image
http://vbox7.com/play:308980a4&al=1&vid=



 
 АРХИВ ПО ТЕМАТА -




Организират "Уроци по родолюбие" по повод 133 г. от Априлското въстание

2009-04-16 21:06:38

 По повод 133 години от избухването на Априлското въстание, шуменските родолюбци от комитета и колектива на Второ основно училище организират днес за учениците от града специални "Уроци по родолюбие". Годишнината ще бъде отбелязана първо в къща-музей "Панайот Волов" с ученици от СОУ "П.Волов" - Шумен. По- късно членовете на клуба и Второ ОУ ще гостуват на четвъртокласниците в салона на   Начално училище "Илия Блъсков". Воеводите ще представят автентично облекло и оръжие от времето на въстанието, а учениците ще имат възможност да съпреживеят най-величавия момент от българската история и героичното априлско време на 1876 г. 
"Уроци по родолюбие" са част от дългогодишен проект на най-дейните членове на родолюбив комитет "Крум Страшний" - гр. Шумен.

Шуменци почетоха делото на Панайот Волов и героите на Априлската епопея 2009-05-10 16:45:30 автор: Дарин ДОНЧЕВ През месец май в различни селища у нас се отбелязват 133 години от избухването на Априлското въстание. Родолюбивите шуменци от  комитет "Крум Страшний" вече се влючиха в националните чествания в град Клисура, село Баня, град Панагюрище и  историческата местност Оборище, а на 17 май са поканени и в град Батак.
В Дните на Шумен от 11 до 24 май и Седмицата на музеите, делегация от Клисура, водена от кмета Геца Стефанова, ще гостува в града ни по повод годишнината на  видния си съгражданин Илия Р. Блъсков. Специалистите на клисурския исторически музей са подготвили за експониране в къщите-музеи "Панайот Волов" и "Добри Войников" художествени изложби. В дома на апостола Волов ще бъде показана и презентацията "Един шуменец в Клисура" и промоция на най- новата книга на познатата на шуменци писателка Атанаска Нанева - "Плач на череша", исторически роман за героизма и саможертвата на априлците от китния градец.
По традиция възпоминателните чествания на Априлската епопея в героичните селища се организират от Министерството на културата, местните общини, читалища и патриотичните клубове. На 30 април,  на площад "20-ти април" в гр. Клисура от "Крум Страшний" участваха в тържествения митинг-заря, открит от кмета на града инж. Геца Стефанова. Официални гости бяха още кметът на община Карлово инж. Найден Найденов, народни представители и областни управители, висши военни и др. В празничното утро на 1 май, след заупокойната панихида за загиналите през 1876 г., живописна Клисура бе събудена от традиционния спектакъл "Топчето пукна", организиран от местното читалище и  Историческия музей. Атрактивната възстановка представи най - героичните епизоди от Априлското въстание. В нея участваха повече от 120 души от Национален съюз "Единение" и неговите поделения - клубовете от София, Клисура, Карлово, Сопот, Клуба на любителите на историческо оръжие "Поп Минчо Кънчев" в гр. Стара Загора и комитет "Крум Страшний" - Шумен. Следващото селище от "Пътя на Волов" за патриотите от Шумен беше село Баня, Панагюрско - родното място на прочутия поп Груйо Бански.
Членове от шуменския комитет "Крум Страшний" активно участваха и в тържествата на  град Панагюрище, които започнаха с  поднасяне на цветя пред Вечния огън на мемориален комплекс "Априлци", в спектакъла-възстановка "Мъжество и саможертва" и националния митинг-заря. Те се включиха и в кулминацията на тържествата - поклонението пред делото на апостолите в историческата местност Оборище, където на 2 май българи от страната и чужбина отдават почит към  историческото Първо българско велико народно събрание. Непосредствено след  вълнуващото пътуване патриотите от комитет "Крум Страшний" почетоха и Деня на българската храброст - 6 май, и народен празник Гергьовден на най-знаменателното място -  свещена Мадара и митичният Конник. Пред хилядна публика те направиха атрактивна възстановка - "Заветът на предците" със сцени от живота в Мадара преди 1190 години.
Мадара посрещна гости от близо и далеч

2009-05-06 17:28:26

 

6 май е и Ден на с. Мадара

Под мотото "Дни на моето родно село" в Мадара се проведе традиционният събор. Празникът на площада събра в слънчевия ден млади и стари и по стар обичай започна с молебен, в който бяха отправени молитви към покровителя на селото Свети Георги за добруване на жителите и гостите. Пред събраното множество кметът Христина Димитрова отправи пожелания за здраве и благоденствие. "Няма българин, който да не чувства искрите на радост в този ден", каза тя и добави: "Паметта няма да изтрие подвига на героите, чиято саможертва честваме в Деня на храбростта. Тези герои са хора от различни етноси, с различни религии, но водени от  любовта към Отечеството".
Кметът на Шумен Красимир Костов, председателят на общинския съвет Даниела Русева, общински съветници и бизнесмените Бахит Кулмаханов и Талгат Кулмаханов уважиха празника. Областният управител на Шумен Тодор Тодоров поздрави присъстващите и подчерта ролята на Мадара като духовен център на България. Той напомни, че вече са взети мерки за сигурността на туристите, които посещават Мадарския конник и Голямата пещера и от този месец започват обрушванията на скалните венци. "Да не забравяме българската история и да сме горди продължители на делата на нашите деди", призова Тодор Тодоров.
И за да е жива паметта, бе направена възстановка на събития, станали в Мадара преди 1190 години. Членовете на родолюбив комитет "Крум Страшний" показаха как воините от онова време избират оръжията си, как великите боили са направили преглед на войските и как Кана Ювиги нарежда да се издълбае надпис на скалата, който да свидетелства за славните победи. Оръжията и костюмите на участниците са направени по музейни експонати, намерени при разкопки в старите ни столици. Съборът продължи с едночасова програма, изпълнена от танцьорите и музикантите на прочутия Капански ансамбъл.
Специално за в."Топ Новини" кметът Христина Димитрова сподели, че е насочила усилия, за да привлече младите хора на село, за да го изпълнят с живот. "Мадара е предпочитана туристическа дестинация, но не сме готови да посрещнем голям туристически поток. В момента се работи в тази посока", каза още тя. Продължава събирането на дарения за храма "Свети Георги", който все още не е довършен. Има тайно поверие, че църква в Мадара не може да съществува заради разрушена в миналото джамия. Но хората са решили да "разрушат проклятието", разказа кметът, и преди началото на строителството са направили три курбана с бяло мъжко агне. Така между легендата и реалността в селото вече се белее постройката на новия православен храм. От 30 май кметството ще предложи на бъдещите новобрачни двойки да сключат граждански брак край Голямата пещера. "Това ще бъде като част от приказка. Ще се извърши ритуал с три орисници и Богинята на съдбата Тихе. Надяваме се, по този начин и семейният живот на младите да се превърне в приказка", разказа Димитрова.
Много хора бяха избрали друг начин за посрещане на Гергьовден край Мадара. Българи и чужденци се възхищаваха на уменията на древния майстор, изваял единственото по рода си изображение на Конника - победител. През целия ден не спираше потокът от хора. Туристите и любителите на природата пък предпочетоха стръмните пътеки на мадарските скали. Мадарското плато бе изпълнено с хора, дошли да видят не само глобалния символ на България, но и крепостта, а също и да се насладят на уникалната природа.                             

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mirra - ех че са хубави тези войводи и моми :)
06.05.2009 17:18
ех че са хубави тези войводи и моми :)
цитирай
2. ninaantonova - Здравейте!
23.05.2009 18:48
Много е интересно всичко това което пишете и което прави Вашия комитет "Крум Страшний". Толкова много неща могат да се научат, и толкова много енергия и любов към родината е необходима чрез подобни инициативи да се съхрани българското. Благодаря Ви и се радвам, че Ви срещнах.
Бих искала да попитам за 2 юни имате ли някакви планове, мероприятия и какви ще бъдат те. Ще се радвам, ако ми отговорите. С уважение. Нина Приятна и добра вечер Ви желая.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 479352
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930