Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 23:45 - ДНЕС Е ПЪРВИ АПРИЛ!
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 4898 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2009 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На първи април си спомняме, какви сме били през останалите 364 дни на годината!

     Това е казал някога мъдрият Марк Твен. А веднъж писателят Джордж Бърнард Шоу изпратил на английския  велик политик Уинстън Чърчил билет с покана да дойде на премиерата на негова комедия. Чърчил върнал билета със следната бележка:
"Съжалявам, че не мога да присъствам на премиерата. Но бих дошъл с удоволствие на едно следващо представление, ако ще има такова!"
След няколко дни Шоу изпратил два билета на Чърчил с бележка: "Ще ми достави удоволствие да дойдете на представлението с един свой приятел, ако имате такъв!” Наистина - изтънчен хумор: билет вместо шпага!
А и вярно потвърждение, че  да се смееш е добре за здравето, макар, че не всички виждат смешната страна на живота, защото нямат чувство за хумор. Казват, че усмивката и хуморът вървят ръка за ръка с всички човешки емоции: любов и разочарование, радост и тъга.

Като че ли, наистина винаги трябва да се помни, че да се смееш е полезно за здравето: и душевното, и физическото. 

imageДа гледаш на действителността откъм тъжната й страна значи да се въртиш в омагьосан кръг, а ако я приемеш от веселата страна - това поражда добродетели!


Философът Хобс твърди, че усмивката произлиза от чувството за превъзходство.

За Аристотел тя пък се предизвиквала от някакъв недостатък, деформация или грубиянство. Психологът Зигмунд Фройд винаги смятал, че усмивката е сексуален отдушник.
Но почти няма мъдрец, който да не препоръчва и днес срещу напрежението - виц. Защото един виц може да бъде  опит за съблазняване и начин за създаване на по-интимна обстановка. Любов и усмивка, секс и виц!

Според антрополога Алберт Рап обаче, в зората на човечеството това не е било така - тогава усмивката била израз на триумф. И някога, пък и днес, хуморът винаги се е свързвал с мъжа. 

image



Почти всички хора смятат, че имат чувство за хумор. При изследване 94 % от запитаните казали, че се смятат за духовити, а останалите - за професионални хумористи, или комици .

А нашите предци, старите българи, забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли първият му ден ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина „ще се хванат”, когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, за "зелен хайвер", но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите. Може би точно на първи април,  големият наш писател и народопсихолог Чудомир  е казал: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”...

 

image

 

Обичаят да се шегуват нарочно с някого е разпространен в доста в цяла Европа – в Германия, Англия, Франция, Холандия, Белгия и много други страни, и отдавна и в  България. Нашенецът е наистина доста талантлив  фен на хумора, смеха, пиперливите закачки, артистичен творец и разказвач на вицове, анекдоти и всякакви мъдрости.
Всеки човек обича да се пошегува, да се посмее или разиграе някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички - от детето до възрастния, от студента до сериозния делови човек. И защо този ден е точно първи април, никой не може да каже. За това има няколко версии. Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците. Други отнасят възникването на празника в древна Индия, където на 31 март отбелязвали празника на шегата. В древността първи април отбелязвали само ирландците, и то в чест на Новата година.
 Има и една друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни първоаприлските шеги и лъжи.
Денят на смеха в различните страни носи свой национален колорит, присъщ за всяка страна.
Във Франция този обичай, предимно градски, наричали "априлска риба". Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги и в бъдеще. И не са сгрешили. Традицията е още жива.
 В Англия от невинното "рибно" развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: "Априлски глупак!" Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април".
В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора, без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда - предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).
Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов обичай, при това с градски произход, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа - когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент - стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си "спомняли", че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор. Дали пък така не са искали просто да държат децата далеч от опасните неща и са ги щадяли.
Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но точно определениене за произхода на първоаприлските шеги и разигравания не може да се даде.
До края на XVI век в някои държави Новата година е започвала на 1 април, френският крал Шарл IX дал нареждане Новата година да започне от 1 януари. Това е станало през 1564 г. Следователно и новогодишните подаръци е следвало да се поднасят на 1 януари. Присмивали се на този, който забравяйки за смяната на календара, ги подарявал на ...1 април!



Гласувай:
0



1. henzelski - И точно заради това,
01.04.2009 10:17
Първи април не е ден на лъжата, а на шегата!
цитирай
2. анонимен - http://prize.bg/vilenceto3
01.04.2009 10:30
Кликни тук
цитирай
3. feq - Привет, Миленка!
01.04.2009 10:51
Усмихнат и позитивен ден!
цитирай
4. thedarkangel1977 - iha. . . polezna informaciq za tozi ...
02.04.2009 18:11
iha... polezna informaciq za tozi den.... ne q znaeh... blagodarq
цитирай
5. wayv - мерси!
07.04.2009 18:06
За инфото,
аз да допринеса с една нова страна на 1ви Април като "ден на глупците" по цял свят:
http://www.youtube.com/watch?v=k6nAYIrxCiQ&eurl=http%3A%2F%2Fblog.gorichka.bg%2F%3Fp%3D166%26l%3D1&feature=player_embedded

Поздрави и зелена пролет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 479401
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930