Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 12:05 - 90 години СОУ "Д-р Петър Берон" - Хитрино
Автор: muza Категория: Забавление   
Прочетен: 3066 Коментари: 0 Гласове:
0



90 години отбеляза СОУ „Д-р Петър Берон” в  Хитрино

 

Милена АНДРЕЕВА

 

      С тържество в читалище „Пробуда”  с. Хитрино, общинското средно общообразователно  училище отпразнува  90 години от създаването си.

Гости на празника бяха заместник - кметовете на Хитрино - Исмаил Исмаил, Реджеб  Зекерие и председателя на Общинския съвет Мустафа Ахмед. За празничния концерт бяха дошли и представители от всички селища на общината и директорите на училищата от селата Трем, Развигорово и Живково. В препълнената зала, учениците и колектива на  училището-юбиляр,  бяха сърдечно поздравени от Директора госпожа Севим Ахмедова. В програмата  акцент и изнанада за всички беше атрактивния спектакъл „Старото школо”, изнесен от членовете на родолюбив комитет „Крум Страшний” – Шумен. Живата картина, която беше пресъздадена в нея е подготвена по  мемоарите на учителя Стефан Изворски, който е направил в далечната 1846 година „Първото всеобщо годишно училищно изпитание в Шумен”, което е и първо в България. Възрожденският дух на старото школо въведе публиката в познания за историята на селището и първото училище, продължител на традициите на което днес е СОУ „Д-р П.Берон”.

Неизвестни факти и интересни събития от миналото на гара Шейтанджик , възникнала в 1866 година, поднесоха самите ученици, включени във възстановката.  Влезли в ролята на свои връстници от средата на ХІХ век, децата разказаха  за историята  на старото селище, за възникването на  Шейтанджик и произхода на неговото име, за така важната в миналото жп-линия Русе – Варна  и за построяването и.

Акцент на „испитанието” бяха въпросите, които бяха задавани на децата  от тяхната даскалица Милица и от членовете на „училищното настоятелство”, състоящо се от видни местни първенци, чорбаджии и  търговци. Сред тях  бяха Чорбаджи Дарьо- председател на настоятелството , хаджи Ристаки- учил в Сорбоната,  училищен инспектор, лекар и гаров чиновник- облечен в автентично облекло от миналия век. Специален гост  и член на изпитната комисия беше и турският паша, в чийто образ се превъплъти главният войвода на комитета полк. Марин Казаков. Децата, които бяха от 5 дао 8 клас, разказаха и аз своя интересен и изпълнен с много знания и дейности училищен живот. Празничната програма завърши с кръшно българско хоро.    

Снимки от събитието: http://www.album.bg/milenka4/albums/74461/



Тагове:   БЕРОН,   СОУ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 479473
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930