Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2008 18:45 - ДИМИТРОВДЕН
Автор: muza Категория: Забавление   
Прочетен: 1779 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 25.10.2008 20:58


На Димитровден небето се отваря и Господ изпълнява желанията на праведните

Свети великомъченик Димитрий се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Тайно вярвал в Христа, но не смеел открито да изповяда вярата си, понеже по онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните. Една от стаите в дома си той превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и света Богородица.
image
Приет от жителите на Солун с голяма радост и почит, Димитрий вместо да преследва християните, започнал открито пред всички да изповядва и слави името на Спасителя и да учи всички на истинската вяра.За нея той бил хвърлен в тъмница. Рано сутринта на 26 октомври 306 г. войници влезли в тъмницата и се нахвърлили с копия върху Димитрий, който по това време се молел, и го убили. Тялото му лежало до вечерта, когато дошли християни, взели го и тайно го погребали. Минали години. Гонението се прекратило. Вярващите построили малък храм върху гроба на св. Димитрий. Един илирийски велможа, на име Леонтий, получил изцеление при гроба на светеца и в знак на благодарност построил голям храм. При събарянето на малкия храм намерили мощите на св. Димитрий. Положили ги в сребърен ковчег и ги поставили в новата църква. От мощите му текло миро. Затова Църквата е нарекла светеца - мъченик св. Димитрий Мироточиви. Той много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Заради славянския му произход, от древни времена всички славянски народи честват св. Димитрий. Българи и сърби го почитат като патрон изобщо на славянството. Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец - в разговорната реч празникът се нарича Димитровден и още Митровден. Народният култ към Св. Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". 
Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.
 В църковните песнопения светецът  е възпяван  като мъченик ,пазител на царете, защитник на воините, обогатител на нищите. В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус. На Димитровден се е прието на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци.
Прави се пита,наречена за здраве в името на светеца, а също и  пита с ябълки, яхния от птица, най- вече  петел- за именника и кокошка-за именница, курбан от овче месо- овнешки гювеч, печени ябълки и тиква, рачел. На този ден, освен именниците, професионален празник имат и някогашните дюлгери-днешните строители. Специални дарове се правят на баш-майсткора и майсторите от техните помощници в занаята. Освещават се и новите домове и сгради, повелява още старинната традиция.А след като се е погрижил за изхранването на живите, българинът е отредил, за да са спокойни душите на мъртвите, преди празника се почистват гробовете на починалите близки и се раздава жито и хляб.
image
Това е ковчежето, в което се съхраняват  мощите на Свети Димитрий Мироточиви в едноименната базилика на солунчани. А от чешмичката до него винаги тече светена вода. На близо, вярващите могат да напишат на хартия и оставят своите молитви и желания, които светецът сбъдва задължително. 



Тагове:   Димитровден,


Гласувай:
1



1. mirra - pozdrawi
25.10.2008 21:01
mnogo interesno i uwlekatelna informaciq :)))))))))))))0
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 478308
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031