Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 10:20 - Поклон пред паметта на Левски-137 г. от неговата гибел
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 1747 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 20.02.2010 20:01





image

Левски е във времето и в нас!

 

Милена АНДРЕЕВА

 

България днес свежда чело пред  паметта на Апостола. А ние  всичко, което бихме искали да кажем за него, вече 137 години след трагичната му гибел,  е сякаш казано, повторено и преповторено. И все пак всяка година съдържа нещо ново: ново е времето, в което пак и пак се вглеждаме в житието и заветите, които Васил Левски, ни е предал.  Повече от век неговият образ ни води към идеалите, заради които той отдаде живота си. А това са и нашите днешни идеали. Но ако се се запитаме: доколко  верни сме на заветите на Левски, дали ще си отговорим уверено – ВЕРНИ сме!?......

А той е единствената светла личност,  която никой не е оплюл и няма с какво!
Кой днес би казал:"На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел."?  ... Както казва самият той в писмото си до Филип Тотю, на 1 март 1871 година. Макар, да е и критичен към ближния казвайки: „Трябва изпит за всеки!". Защото има примери: „Днес е човек, а утре — магаре”.
Дяконът знае , че свободата е само и единствено народно дело, в което всеки борец за нея е свят човек и прозорливо  вижда, че :
"Днешният век е век на свободата и равноправието на всички народности", макар  че, е убеден и в това, че "който ни освободи, той ще ни зароби"...Искрено проповядва идеята за "свята и чиста република", за общество и държава, в която всички "да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът - в България, Тракия, Македония".
image

Свободата обаче изисква борба и всенародно участие. Ето защо Левски добавя: "Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си." Правдата и свободата обаче съвсем не са тясно национална кауза. И когато говори за освобождението на България, Апостола не забравя за останалите поробени народи: "Трябва да се даде правото на всеки народ - пише той, - па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно." Той знае ,че свободата е борба , алтирнатива на смъртта и твърдо  убеден  казва : „Ако спечеля- печели цял народ, ако изгубя, губя само мене си!” Защото е виждал, че всичко ,което прави е за „Ако е за Българско, то времето е във нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме...Днес, с  гордост бих  цитирала и златните му слова, изречени от него, защото те са една българска реалност, но все още са недостигнат идеал в много райони на света: "Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност. В нашата България всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони - и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, еднакво ще е." Ето още една типична за идеологията на Левски декларация: "Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било." Не е трудно човек да извлече от тези думи основната аксиома на правовата държава - равенството пред закона. Все пак кой ли днес би казал това, което е казал някога ТОЙ : ”Аз съм се посветил на Отечеството си в жертва на Освобождението му, а не да бъда кой знае какъв” и готов да каже всекиму „кривини” – те, призоваващ  всекиго българина, и нас днешните българи „ДА РАБОТИМ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО”, „ДА СЕ ПОПРАВИМ И ВСИЧКИ ДА ВЪРВИМ  НАЕДНО”!

А тук ще видите снимки и информация от една от инициативите, посветени на паметната дата - Урок по родолюбие на комитет "Крум Страшний" с учениците на Професионална гимназия по облекло, обществено хранене  и химични технологии "Проф. д-р Асен Златаров" - град Шумен. Проявата е съвместно с Къща - музей "Панайот Волов" и Териториален държавен архив в града.

http://grada.bg/12912/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%be%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8/
и

http://www.album.bg/milenka4/albums/126050/  с

-  "Олтар за Левски" - панахида в памет на Дякона, в шуменската църква "Свето Вознесение Господне", отслужна на 19.02.2010 г., от 17.30 ч., от архиерейски наместник отец Димитър. Организирана от: Народно читалище "Пробуда" - Шумен, Къща- музей "Панайот Волов" и Родолюбив комитет "Крум Страшний" - Шумен.

автор на снимките - Иван Пенчев от РК "Крум Страшний" - Шумен

 


 




Тагове:   шумен,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Помен за Апостола
20.02.2010 16:54
Милена,за пореден път показваш,че си прекрасна родолюбка и чиста душа.Съдбата ти е отредила освен за паметта на Волов да се грижиш и за паметта на още плеада герои от Освобождението ни от турците .Тъй като този град не можа за 137 години да отдели пари за един скромен паметник на Апостола,което е срам за града ни ! Бъди благословена! Дръж високо развято българското знаме и Бог ще те благослови! Вервай ми!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 479445
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930