Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2010 19:35 - За Шуменските народни носии
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 19919 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2010 19:58


image
 

Стартира проектът „Баба ме научи - шуменските носии в миналото и днес”

 

Милена АНДРЕЕВА

 

В отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” се събраха на първа среща в събота участниците в спечеления проект на книгохранителницата пред националния фонд „Култура” по програма „Автентичен фолклор”. Пред тях бе представена мултимедийна презентация на традиционните шуменски женски облекла.

image

От три години шуменската библиотека е организатор на Детската работилница за изкуство, а в рамките й работи и Ателие за автентични български кукли в национални носии. С настоящия проект се доразвиват идеите на ателието, като се представя приложението на орнаментиката  и мотивите на националната носия в съвременното облекло, а същевременно и мястото на стариннните български занаяти в живота ни днес. Проектът „Баба ме научи - шуменските носии в миналото и днес” ще се финализира през август 2010 г., но ще бъде винаги отворен за включване и на още желаещи. Единственото условие е участниците да бъдат на възраст над  16 години, с интереси, умения и желание да съхранят българската традиция. Той ще подпомогне мисията на библиотеката за съхраняване на нематериалните културни ценности. За тази цел в него са заложени приоритетно усвояването и предаването от старото на по-младото поколение шуменци на пластичните народни умения, характерни за автентичните народни и домашни занаяти. Техниките и технологиите на тези занаяти ще бъдат проучени под ръководството на майстори на художествените занаяти и усвоени чрез възпроизвеждане на характерни изделия на автентична женска носия от Шуменския край и нейните елементи.

image

Като начало проектът ще представи една от най-оригиналните и впечатляващи български носии - шуменската от региона на Преславската планина. За нея се счита, че е съхранила красотата на красива болярка, живяла някога в старата българска столица Велики Преслав по времето на царете Симеон и Петър. Преминала през вековете, днес тя е  дошла при нас със своя елегантен силует  и още носи от достолепието на Златния век. Макар и променена във времето, през периода на нашето национално Възраждане  Преславската носия продължава да впечатлява със своя уникален колорит и орнаментика. А характерното й забраждане със снежнобяла и червена кърпи, над които гордо стои сокай, говори също за красотата на българката от нашия край. 


 

Под ръководството на  майстора на художествени занаяти Румяна Герчева, по време на занятията ще бъде изработен един образец на Преславския вариант на старинния костюм. С изтъкаване на елементи от двупрестилчената носия  ще се заемат музейни  работници от РИМ, старинният месал за забраждане ще бъде изработен от Денка Иванова - майстор на макраме. Пред водещите майстори на традиционната шевица младите участници ще възпроизведат везмото на женската туникообразна риза. А под ръководството на моделиера-дизайнер Румяна Пенкова те ще изработят и един съвременен модел с мотиви и орнаменти от старинния местен вариант. Красивите накити, с които се е кичела някога шуменката, ще бъдат възпроизведени от двама от най-добрите ни ювелири майсторът-златар Гарабед Гарабедян, един от основателите на Регионалната занаятчийска камара в Шумен, и младата художнчка Биляна Василева, проектант в известния ювелирен бутик „REMIDA MONOCHROME” в Италия.

В екипа, ангажиран с изпълнението на проекта, са включени още експерт-библиотекари с главен координатор Дарина Стоянова. До края на юли костюмите ще бъдат изработени, показани по атрактивен начин и експонирани в изложба-базар.



Тагове:   народни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това е прекрасно
20.01.2010 14:05
Браво.Най накрая да се случи нещо интересно в този град.Ангажирани са както виждам най-добрите майстори в отделните занаяти.Очаквам нещо стойностно,качествено и българско.Не знам кой е предложил този проект и кой го е написал, но идеята както казах е прекрасен.Стига да не се опорочи и затлачи,както става обикновено в България.Аз съм виждал куклите на Румяна Герчева - прекрасни са. Желая успех на проекта и неговите изпълнители .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 479578
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930