Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2008 21:35 - Литературен маршрут откри "Изгубена Станка"
Автор: muza Категория: Регионални   
Прочетен: 2856 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.04.2010 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Регионалната библиотека "Стилият Чилингиров" реализира проект, който спечели с конкурс на общинския фонд "Култура" в Шумен - "Възрожденски писатели , като първият от тях беше посветен на Илия Рашков Блъсков и неговата повест Изгубена Станка". Истинско събити из Руско-турската война.
Книгата е обнародвана през 1866 г. в Болград. В нея Блъсков изгражда образа  на едно нещастно семейство, което страда, но се бори за своето право. Героите на автора - хайдутите Жельо и Никола , братът на Станка - Васил и нейният любим Петър,  възстановяват неписания закон за чест и право. Събитията, описани в творбата, се развиват в шуменски местности и близки селища до града, които и днес съществуват. Точно по техния маршрут,  вчера премина група служители и най-верни читатели на библиотеката, за да преоткрият истината за една изстрадана любов. 
На значими точки от маршрута бяха поставени указателни табели с надпис :"В тази местност са се развивали събития, описани в повестта "Изгубена Станка.Истинско събитие из руско-турската война." Началото беше поставено в центъра на възрожденския Шумен - църквата  "Свето Вознесение Господне" . Отец Емил и отец Атанасий отслужиха благодарствен водосвет за здраве и спасение и пожелаха благополучие на всички участници в проекта.  Директорът на Регионалната библиотека Красимира Александрова заяви, че проектът е стартирал през юли. Особени акценти в него са курсът по фотография, дигитализацията на шуменските възроженски автори , пътуването по литературен маршрут и предсстоящата изложба на снимки от него. Тя  раздаде удостоверения на всички участници в курса по фотография и сподели идеята, че проектът ще се развива в дългосрочен план. Професионален гид на цялятя група беше Милена Андреева от Регионален исторически музей в Шумен. Тя подробно запозна всички с историята от възрожденската повест и  случката при която е отвлечена  от татарите Станка,  в края ня Кримската война- 1856 г . , както и с миналото на всяко селище и район през които се движи групата фенове на възрожденската повест. Така бяха посетени Дивдядово, селата Осмар, Троица и Хан Крум. В последното село кметът на Осмар Тошо Свещаров ги посрещна в църквата "Св. Св. Константин и Елена". Той показа уникалната икона там, изработена от кожа и поставена на тавана, както и строящият се наблизо музей на селото.  Във Велики Преслав  беше посетен храм-паметникът "Св.Св. Кирил и Методий" , разгледани бяха Археологическия музей и Златната църква на Симеоновата столица. Следващата спирка беше село Драгоево и етнографската сбирка на читалище "Васил Друмев".
След това групата се поклони в манастира "Св. Св. Петър и Павел", край село Златар - едно от най мистичните места в региона, известно с необикновена легенда за своето създаване. Там шуменци бяха посрещнати от сестра Ирина, която е майка на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и от отец Стефан. После маршрутът продължи, през Смядово и село Ивански, където всички се отбиха в етнографската къща. Както е и в произведението на дядо Блъсков, щастливото пътуване на всички почитатели на Станка  завърши в Шумен.  А на двадесет и пети септември 2008 г.,от 17 часа беше  открита  изложбата с прекрасни фотоси от това незабравимо пътуване. Още за проекта и дейностите на Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров можете да  прочетете в сайта и - http://www.libshumen.org/, от там взех и снимката .....image

А на 22 април 2010 година повторихме това пътуване пак с екипа на Регионална библиотека - Шумен и с училищни и читалищни библиотекари и учители от 10 общини от региона. Пътуването пак беше съпроводено със слънце, много усмивки, пролетни емоции и духовно пречистване.
ето и още снимки- http://www.album.bg/milenka4/albums/82988/


Тагове:   маршрут,   откри,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: muza
Категория: Лични дневници
Прочетен: 478278
Постинги: 83
Коментари: 86
Гласове: 577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031