Прочетен: 11321 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.05.2013 17:08
Някога, преди около 25 години, в Плевен имаше една сладкарница на центъра в която предлагаха невероятни парфета. Винаги всички маси бяха заети. Ядеш си парфето, а някой стърчи до тебе и чака да освободиш масата. Парфета бяха по- добри и от тези в историческата сладкарница „Кристал” в София.
Няма друг начин да усетиш онази магия, освен да си направиш сам парфе. Примерно от ягоди. И задължително да споделиш парфето с приятели. А най- добре е, ако те са на диета. Уважил си ги, като си им предложил парче, а те ти отказват и всичко остава за тебе.
Рецептата само изглежда сложна. Всичко става лесно, макар и сравнително бавно, защото се налага няколко пъти сладкиша да престоява в хладилника.
Като казах, хладилник и се сетих...
„Мъж завежда дело за телесни повреди. Явяват се в съда.
Съдията:
- Да влезе обвиняемия! Как стана всичко според Вас?
- Г-н съдия прибирам се от командировка и заварвам жена си гола и смутена в семейното ложе. Поглеждам през терасата и виждам тоя да тича по гащи покрай блока. Хващам стария хладилник и го хвърлям по него.
- Да влезе ищеца! Как стана всичко според Вас?
- Г-н съдия всяка сутрин тичам за здраве, но във въпросната сутрин този луд хвърли хладилник по мен!
- Да влезе свидетеля! - казва съдията.
Едва придвижвайки се влиза мъж целия в бинтове, шини и тук там гипс.
- Как стана всичко според Вас?
- Ами-и-и г-н съдия седя си аз в хладилника.....”
Продукти:
Продукти за блата
- 1 яйце;
- 3 с.л. захар;
- 2 ванилии;
- настъргана лимонова кора от Ѕ лимон;
- 3 с.л. брашно;
- 1/2 ч.л.бакпулвер;
- 2/3 бурканче сладко от ягоди.
За крема
- 400- 500 гр ягоди;
- 400 гр квасена сметана;
- 200 гр течна сметана;
- 1 ч.ч. захар;
- 2 ванилии;
- 2 пак. желатин.
За глазурата
- 1/3 бурканче сладко от ягоди;
- 1 пакетче желатин;
- 5-6 бр ягоди.
Приготвяне:
Като за начало включете фурната на 170 градуса.
Разбийте яйцето със захарта до като стане на гъст крем. Не опитвайте сместа, защото няма да остане много за сладкиша. Добавете настърганата лимонова кора.
Смесете брашното, ванилията и бакпулвера. Пресейте сместа. Като бях малък питах майка ми защо казва, че брашното се пресява, а не се сити (с ударение на пърово „и”), понеже ползва за целта сито.
Смесете брашното с яйцето. Разбъркайте. Казват, че трябвало да се ползва дървена лъжица. Сигурен съм, че може и с пръстче да го разбъркате и пак ще стане.
Намажете с олио форма с отделящо се дъно. Поръсете с брашно. Поръсете формата, а не пода на цялата кухня. Изсипете сместа във формата.
Сложете съда във загрятата фурна. Печете до като „хване” светло кафяв цвят.
Оставете блата да изстине, но не го вадете от формата. Може да я отворите, да отлепите дъното на блата, но пак затворете формата.
Пасирайте ягодите да станат на пюре.
В чаша с топла вода изсипете желатина. Сложете на водна баня чашата и бъркайте желатина до пълно разтваряне, което ще рече, като погледнете в чашата да не се виждат малките точици от желатина.
В дълбока купа смесете квасената сметана и захарта. Казвам, дълбока, защото опита ми подсказва, че в противен случай, ще трябва да събирате сметаната от стените, ако ползвате миксер. Разбийте до гладък крем.
Изсипете течната сметана в буркан. Причината е същата, като гореописаната. Разбийте с миксер до гъст крем.
Смесете двата вида сметана, пюрето от ягоди и желатина. Разбъркайте добре.
Изсипете 2/3 от бурканчето сладко от ягоди върху блата. Разстилете внимателно и с любов.
Изсипете сметанената смес върху блата. Сложете сладкиша в хладилника за да се стегне. Нека да постои 2-3 часа.
За глазурата повторете процедурата с разтварянето на желатина. Смесете желатина и останалато сладко от ягоди. Ако е гъста сместа, добавете малко вода. Трябва да имате около 200 мл смес.
Изсипете я върху сладкиша. Сега е момента да се изявите. Украсете парфето по ваш вкус, примерно с парченца от пресни ягоди. Не, може да ползвате и репички, но вкуса ще е странен.
Оставете парфето да постои още час, два в хладилника.
Консумирайте задължително с приятели.Най-вредните за обществото, когато негов...
Атанас Далчев