Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2017 23:23 - ВЪЗРАСТТА НА ВИЗАНТИЕЦА ...
Автор: xubavka Категория: История   
Прочетен: 6362 Коментари: 4 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НЕГОВИЯТ СКЕЛЕТ НЕ Е НА НАШИЯ
АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА

Има една много мъдра сентенция, че
„Времето изкарва всичко наяве!”

 

 

 

Преди три години излезе от печат на издателска къща „Гутенберг” една много стойностна книга -

 „Науката срещу агресивното невежество: Погребан ли е Апостола на свободата в църквата „Св. Петка Самарджийска?” с автори проф. Димитър Овчаров
и инж. Петър Вълев
.

Ползвах книгата, за да се запозная с повечето реални факти, свързани с археологическите разкопки около църквата, които разобличават някои съвременни хипотези за местонахождението на гроба на Васил Иванов Кунчев – Левски.
От книгата разбирам, че
:

   Ръководството на НАИМ възлага през 1988 г. (Обр. 1) медико-антропологична експертиза на скелет 95, открит в църквата "Св. Петка Самарджийска" през 1956 година.  На експертите-медици е била дадена възможност да разглеждат архивната фотодокументация стереоскопично (Никой от тях не е пожелал хонорар. Най-много време отделил д-р Спас Павлов.). А ето и тяхното заключение в съкратен вид : 

 image

 

Обр. 1. Заповед за антропологична експертиза (факсимиле). Подписът е на чл.-кор. Й. Юрукова *

 

Кратко представяне на резултатите от медико-антропологичната експертиза на скелет № 95 **

Експертизата потвърждава, че скелетът има надлъжен (към краката) и напречен наклон (завъртане вдясно).

Той е значително разрушен. По него има следи от хоросан, пропит е със соли.

Останките на черепа лежат върху терена с тилен край към олтарната маса. Това разположение, сравнено с положението на долната челюст, както и с наличието на ключица в едни снимки и липсата ѝ в други, подсказва, че някои кости са размествани и пререждани при снимането или почистването на скелета.

Долната челюст е запазена… с неправилна V-образна форма и сравнително остро очертаваща се брадичка. Различават се лявото и дясното рамо на костта с израстъците (особено мускулния), алвеоларния ръб, 3 средни зъба-резци: два леви, един десен и един кътен зъб, вероятно последен.

Раменната кост на лявата ръка е разрушена непосредствено до под хирургичната шийка. Очерталият се ръб на диафизната компакта прави впечатление с малката си дебелина на фона на масивното тяло на костта (Обр. 2  и 3).

Дясната ръка в раменната област е неразкрита. Има и отломки от хоросан. Раменната дясна кост стои по-къса в сравнение с лявата.

Лакътните краища на предмишничните кости са препокрити с отпадъци от мазилка (хоросан), пръст и една малка дълга кост, може би метакарпална?

Гръдният кош е значително разрушен. По-добре се очертават части от левите ребра. Десните са силно разрушени и начупени. [Забележителното тук е, че авторите на експертизата не търсят причините за плачевното състояние на костите, което подсказва тяхната неутрална позиция. - бел П. В.]

Гръбначният стълб се открива по цялата си дължина с личащи кривини. Допълнително проведената компютърна обработка на снимковия материал показва следните особености в поясно-кръстцовата част на гръбначния стълб:



image1 image 2
image3 image
4



   Обр. 2 . Прикриването на липсващите зъби от долната челюст на скелет 95 се вижда в детайлите от различни кадри

 

V поясен прешлен е сраснал с кръстцовата кост: сакрализация на прешлен или болестна промяна?! Горният му граничен ръб стои неравен, леко устноподобно изпъкнал. Страничният му десен ръб е добре очертан.

Тазът е също силно увреден. Прави впечатление неговата беловата, варовита? оцветка. Горното рамо на срамната част на седалищната кост е разрушено. По коритната повърхност на тазовите кости се виждат разяждания, хлътвания, неравности.

Бедрените кости, доколкото са разкрити, са масивни и добре запазени: дясната – в своите горни две трети, лявата – до под средата. Проксималните (по-близките до тялото) краища на костите са зад, а не странично от тазовите кости, т.е. те са ротирани навън. 

 

image
 

Обр. 3. Запушените дупки (детайл от панорама)

 

Дисталните (по-отдалечените от тялото) краища на костите лежат по-ниско от проксималните, т.е. те са заровени малко по-дълбоко в земята.

Възраст на скелета

Череп като този от погребение 95 принадлежи на лице на 55–60, та и повече години. Че шевовете действително са сраснали, се подкрепя и от следното обстоятелство. Костномозъчната кухина на лявата раменна кост е широка и се простира над равнището на хирургичната шийка. Просто преминава в едрите шупли на гъбестото вещество на главата.

Според Г. Ханзен (Вестник на Хумболтовия университет в Берлин, 1953/54) това състояние се разкрива при лица между 60–69 г.

Аргумент за напреднала възраст на скелет 95 би било и едно доказване на артрозни изменения в поясните прешлени.

Полът

Някои белези косвено говорят за мъжки пол:

Челната люспа е много силно наклонена назад. Челните върги са слабо очертани; Раменните, бедрените и лъчевите кости изглеждат доста масивни.

   Заключението на експертите е красноречиво само по себе си, и подсилва обхваналите ме съмнения, че резултатите от експертизата не са взети под внимание, и ще е в полза на обществеността уреждането на ревизия на медико-антропологичната експертиза на скелет №95 от действащи лекари - практици, а не от теоретици - университетски преподаватели.

За мен няма съмнение, че скелет №95 е принадлежал на по-възрастен от Апостола византиец !

Ще завърша постинга си с една стара арабска поговорка „Малка е ползата от очите, ако умът е сляп!” и дано тези, от които зависи, поправянето на тази голяма несправедливост срещу паметта на най-големият ни национален герой, не останат слепи за всички факти, които времето изнася наяве.

 ***
Използвана литература
* "Науката срещу агресивното невежество...", ИК "Гутенберг", стр. 166
** "Науката срещу агресивното невежество...", ИК "Гутенберг", стр.166-170




Гласувай:
22



1. pvdaskalov - * ! *
22.02.2017 08:44
Адмирации, Таня!
Не вярвам на очите си, а и умът ми не побира факта, че някой е осъзнал сторения грях към нашия Апостол.
Но си права, че „Времето изкарва всичко наяве!”
Аз пък бях прочел в едно столично вестниче друга една мисъл: "Докато истината си връзва обувките, лъжата вече е обиколила света."
Идеята да се разгледат отново снимките на скелета е чудесна. Предполагам, че ангажиралите се медици ще се справят. Не им казвай що за скелет е това, за да са безпристрастни. Те по рентгенови снимки дават диагнози, би трябвало и наличните снимки да свършат работа... Няма как да им пратя огледален стереоскоп, та да наблюдават обемно костните останки.
Вярвам, че не само аз ще очаквам с нетърпение резултата, който, какъвто и да е той, може да бъде публикуван в многотиражно издание.
Но повтарям, нека не знаят че костите са спорни.
А тъй и тъй ще ангажираш хората, ще ти изпратя една снимка, на която се вижда олтарната трапеза с накамарени отгоре кости. В Дневника на разкопките пише, че те са били в съседство на скелет 95 и са извадени изпод олтарната трапеза. И този факт се оспорва от господа пишман-археолозите, обявили византийския скелет за тленните останки на най-свидното чедо на българския народ. Та нека хвърлят едно око и изброят какви кости различават. Какво да се прави. Толкова много кости са били извадени изпод строителното ниво на черквата, че са заминали нанякъде като масов материал...
Поздрави!
П и е р
цитирай
2. xubavka - Благодаря ти, Пиер!
22.02.2017 09:46
Книгата „Науката срещу агресивното невежество: Погребан ли е Апостола на свободата в църквата „Св. Петка Самарджийска?” ме заинтригува. Адмирации! Вярвам, че в България все още има здравомислещи, и че истината винаги излиза наяве, колкото и време да отнема това. Ако не търсим истината, ако не пазим народната памет ще превърнем държавата си в "Храм на обречени"! Ще се надяваме на съдействие и още мнения по темата! Поздрави!
цитирай
3. barin - Здравей, xubavka. Приятно съм и...
30.07.2017 07:15
Здравей, xubavka. Приятно съм изненадан от стойността на първите две теми за историята на България. Засега си добре приета от много хора, което личи от коментарите. Коментиралите тази и миналата тема са ми познати и често посещават моята страница. Продължавай нататък. Пожелавам ти успех.
цитирай
4. xubavka - Благодаря Ви!
30.07.2017 08:51
Радвам се, че темата Ви е харесала. Продължаваме работата по нея, събираме важни материали, които доказват нашата теза. Благодаря Ви за подкрепата, Вашето мнение ми беше важно!
Поздрави!
Таня
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xubavka
Категория: Поезия
Прочетен: 99281
Постинги: 17
Коментари: 142
Гласове: 5005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031